Bergama Köftesi: Bir Antik Kent Lezzeti

İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Bergama, Pergamon antik kentine ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en dik antik tiyatrosunu gezip, Bakırçay Ovası’nı seyrettikten sonra coğrafi işaretli Bergama Köftesi’nin tadına bakmadan dönmek olmaz.

Bergama Köftesi, 8.12.2022 tarihinde mahreç işareti almış ve coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiştir. Farklı lezzetleri de keşfedebileceğiniz ilçede köftenin yeri ayrı. İlçenin birçok farklı köşesinde bu lezzeti tatmak mümkün.

Bergama Köftesi özellikleri

Bergama Köftesi’nin kendine has özellikleri vardır. Bölgenin zengin endemik bitki örtüsü, yetiştirilen hayvanların etlerine ayrı bir lezzet katmakta. Bu lezzetin ayırt edici özelliklerine kısaca değinelim:

  • Dana etinden yapılır.
  • Kıyma, %30 kaburga, %30 ön kol, %20 boyun ile %20 but etinden elde edilir.
  • Kıymaya %10 oranında darp yağı, hayvanın kendi yağı eklenir.
  • Yağlı ve yumuşak bir köftedir.
  • Harcında irmik altı sarı un kullanılır.
  • Harçta bayat ekmek veya galeta unu kullanılmaz.
  • Baharat çeşnisi içermez, sadece kimyon ve tuz kullanılır.
  • Genel olarak kare şeklinde yapılır.

İrmikle yapılan bir başka coğrafi işaretli lezzet keşfetmek isterseniz Ödemiş Köftesi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bergama Köftesi tarifi

Tescil edilmiş haline göre coğrafi mahreçli meşhur Bergama Köftesi tarifi için gerekli malzemeler neler ve nasıl yapılır kısaca değinelim.

Gerekli malzemeler:

  • 1 kg dana eti
  • 100 g etin kendi yağı veya darp yağı
  • 15 g tuz
  • 10 g kimyon
  • 100 g irmik altı sarı un

Yapılışı:

  1. Etlerin sinirleri temizlenir ve darp yağı eklenerek kıyma makinesinde çekilir. Kıyma homojenize hale getirilir.
  2. Kıymaya irmik altı sarı un, tuz ve kimyon eklenir.
  3. Kıyma harcı, yoğurma makinesinde veya elle 10 dakika boyunca yoğrulur.
  4. Köfte harcından 30 g büyüklüğünde parçalar alınır. Köfteye oval veya kare (dikdörtgenimsi) şekli verilir.
  5. Hazırlanan köfteler bir gün boyunca buzdolabında dinlendirilir.
  6. Dinlenmiş köftelerin pişirme ve servis aşamasına geçilir.

Bergama köftenin yapım aşamalarını aşağıdaki videodan izleyebilirsin.

Bergama Köftesi nasıl pişirilir?

Kıyma harcından 30 gramlık parçalar alınır ve tercihen kare ya da oval (7×4 cm) şeklinde yapılır. Hazırlanan köfteler, oluklu ızgarada meşe odunu ateşinde sık sık çevrilerek pişirilir. Böylelikle köftelerin yumuşak olması sağlanır.

Bergama Köftesi nasıl servis edilir?

Izgarada pişirilen köfteler servis tabağına alınır. Porsiyon başına 5 tane köfte konur. Yanına söğüş halinde maydanozlu soğan, domates ve sivri biber ikram edilir. Soğan yerine sadece domates ve ızgara biber de konulabilir. İsteğe bağlı olarak piyaz alınabilir. Yanında ayran iyi gider.

Yemek sonrası tahinli kaymaklı cevizli Kemalpaşa tatlısı yenilebilir.

Bergama Köftesi nasıl yapılır?

Ünlü Bergama Köftesi, malzeme bakımından oldukça sadedir. Lezzeti bölgede yetişen hayvanların yağlı etlerinden gelir. Sinirsiz kaburga ağırlıklı ete, %10 oranında darp yağı, iç yağı, gömlek yağı eklenir. Bu yağ köfteye lezzet vermesinin yanı sıra yumuşak olmasını sağlar.

Bergama Köftesi’nde bağlayıcı olması açısından bayat ekmek yerine irmik altı sarı un kullanılır. Bu özelliği nedeniyle birçok sevilen köfteden ayrılır. Esasen harcında kimyondan başka baharat kullanılmaz ve çok az tuz ilave edilir.

Sinirsiz ve yağlı sayılabilecek etler kıyma haline getirilir. Bir miktar iç yağı (darp yağı) eklenir. Kıyma karıştırılır ve içine irmik altı sarı un, kimyon ve tuz ilave edilerek iyice yoğrulur. Harçtan parçalar alınarak kare köfteler yapılır ve bir gün boyunca buzdolabında dinlendirilir.

Dinlenmiş köfteler, tercihen oluklu ızgarada veya düz ızgarada sık sık çevirerek pişirilir. Maydanozlu soğan söğüşü, domates dilimleri, hafif ızgaralanmış tatlı veya acı sivri biber ile servis edilir. Ekmek ve ayran eşliğinde afiyetle yenir.

Bergama Köftesi nerede yenir?

Bu coğrafi işaretli köfteyi yerinde yemek makbuldür. İzmir Buca’da ve Kemeraltı’nda bu lezzeti yapan mekanları bulmanız mümkün. Ancak yolunuz Bergama’ya düşerse ana cadde üzerinde ve Bankalar Caddesi’nde yer alan restoran, kebap ve ızgara salonlarında bu lezzeti tadabilirsiniz. Ayrıca Bergama’da tarihi Arasta içinde köfte salonları bulmanız mümkün.

Bergama’da köfte nerede yenir?

Ziyaretçiler tarafından genelde Bergama’da Altın Kepçe Lokantası ve Çiçeksever Kebab Salonu tercih edilmektedir. Bununla birlikte ana cadde üzerindeki ve meydan çevresindeki diğer köfte salonlarında da bu lezzeti tadabilirsiniz.

https://youtube.com/shorts/xYu7_J6aIqs?si=Eynw3F9K46lBA4Sh

Aklınızda Bulunsun

Bu köfteye lezzetini veren; bölgedeki hayvanlardan gelen etin tadı, eklenen irmik altı sarı un, darp yağı ve ızgarada pişirilmesidir. Yağlı ve yumuşak olan bu köfteyi sıcak sıcak yemek gerekir. Baharatlı köfteleri sevenler için biraz yavan ve yağlı gelebilir. Genelde taze ekmek ile yenir, tercihen ızgara ekmek istenebilir. Soğan söğüşü olmadan da yenilebilir. Bergama’nın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfederken başta Bergama Köftesi olmak üzere çığırtma gibi diğer yerel lezzetleri de denemeyi unutmayın. Afiyetle

Kaynaklar:
1. https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/4a23f813-ba04-4333-b1d3-e4601ef8f1ca.pdf
2.http://www.akhisar.gov.tr/enfes-lezzetiyle-akhisar-kofte
Sorumluluk Reddi:
Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir reklam, kesin bilgi ve tavsiye içermez. Tarifi yapmak kişinin kendi sorumluluğundadır. Damak tadının kişiden kişiye değişebileceği unutulmamalıdır.

Köksal Uslu: