milas-köftesi

Milas Köftesi: Sadeliğin Eşsiz Lezzeti

Ege’nin güzel ilçelerinden biri olan Milas, doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra zengin bir mutfağa da sahip. Milas Köftesi, ilçenin sevilen lezzetlerinden biri ve coğrafi işaretli bir ürün.

Milas Köftesi, 23.08.2024 tarihinde mahreç işareti almış olup Türkiye’deki coğrafi işaretli ürünler arasına girmiştir. Mazisi çok eskiye dayanan köfte, Milas’ın tarihi çarşısı Arasta’da yapılmaya başlanmış ve bugün ilçenin birçok farklı noktasında yapılır olmuş. İlçede yıllardır bu işi yapan ustaları bulmak mümkün.

Milas’ın bağlı olduğu Muğla’nın da meşhur bir köftesi var. Keşfetmek için Muğla Köftesi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Milas Köftesi özellikleri

Adeta bir köfte cenneti olan ülkemizde her köftenin kendine has özellikleri var. Milas Köftesi de kendine has ayırt edici özelliklere sahip:

  • Kıymada dananın döş veya kaburga etleri kullanılır.
  • Yağ oranı %3 ila 4,5 olan az yağlı bir köftedir.
  • İlaveten iç yağı veya kuyruk yağı katılmaz.
  • Baharat ve soğan içermez.
  • Az miktarda bayat ekmek (%2,2-%2,5 – 10kg kıymaya 220 gramlık 1 ekmek) eklenir.
  • Günlük olarak üretilir ve taze tüketilir.
  • Köfte, ilçeye özel pide ekmeği ile ikram edilir.

Milas Köftesi tarifi

Bu lezzetli köftenin sırrı, etin kalitesinde. Et seçiminde dikkatli olmak gerekiyor. Milas Köftesi tarifi için gerekli malzemeleri, yapılışı ve pişirilişi konusunda bilgiler paylaşalım.

Gerekli malzemeler

  • 1 kilo kıyma (dana döşünden veya kaburgadan)
  • 25 gram bayat ekmek içi
  • 20 gram tuz

Köfteye ekmek yerine ne konur yazımıza göz atarak bilgi alabilirsiniz.

Yapılışı

  1. Dana döş veya kaburgadan sıyrılan etlerin sinirlerini temizlenir. Az yağlı olacak şekilde hazırlanan etler kıyma makinesinde 2 kez çekilir. İçine içi yağı veya kuyruk yağı konmaz.
  2. Ekmek içi hafif ıslatılmak suretiyle yumuşatılır ve suyu iyice sıkılır.
  3. Bir kaba kıyma, ekmek içi ve tuz ilave edilir. En an 10 dakika yoğrulur.
  4. Hazırlanan köfte hamuru, üstü kapatılarak serin bir yerde en fazla 1 saat dinlendirilir.
  5. Tercihen köfteler dinlendirilmeden sıkılmaya başlanır. Hamurdan parçalar alınır ve el ile 1 cm kalınlığında 4-5 cm genişliğinde köfteler hazırlanır.
  6. Pişirme aşamasına geçilir.

Nasıl pişirilir?

milas-köftesi

Sıkılan köfteler, hafif küllenmiş odun ateşinde veya zeytin çekirdeği kömüründe ızgarada pişirilir. Pişirme ısısı 150-180 °C civarındadır. Köftelerinin bir yüzü kızartılır ve maşa yardımıyla çevrilir.

Köfteler pişerken pide ekmeği enlemesine kesilir ve içi açılır. Pide, ızgaranın veya pişmekte olan köftelerin üzerine konarak köftenin kokusunu ve yağını alması sağlanır. Pide bu şekilde ısıtılır ve hafif ıslatılır.

Köftenin pişirildiği ızgarada tercihe göre yeşil biber, soğan ve domates közlenir böylelikle ızgara izi alması sağlanır.

Nasıl servis edilir?

milas-köftesi

Milas Köftesi hem tabakta hem de yöreye özgü pide ekmeği ile servis edilebilir.

Tabak servis yapılacağı zaman köfteler tabağa yerleştirilir. Yanına közlenmiş yeşil biber, sumaklı maydanozlu soğan salatası ve domates dilimleri ilave edilir. Tercihen kurutulmuş acı biber de servis edilebilir. Tüm sebzeler közlenmiş olarak da ikram edilebilir. Tabağın yanında ekmek yerine pide verilir.

milas-köftesi

Tabak yerine pide servisi yaparken pideler ikiye bölünür ve içi açılır. Genellikle pidenin bir yarısına köfteler diğerine dilimlenmiş domates, soğan salatası (maydanozlu ve sumaklı) közlenmiş biber yerleştirilir.

Porsiyonda ortalama 7 köfte olur.

Baharatsız hazırlanan bir köfte olduğundan isteyenlerin eklemesi için masalara veya servise karabiber, kimyon, acı biber gibi baharatlar konur.

Köftenin yanında yeşil salata, mevsim salatası, piyaz, turşu, acı biber turşusu gibi ikramlıklar sunulur. Ayran en güzel içecek seçeneği olacaktır.

Milas’ta ekmek arası köfte yerine pide arası tercih edilir.

Milas Köftesi nasıl yapılır?

Bu lezzeti köfteyi evde siz de yapabilirsiniz. Milas köftesi nasıl yapılır adım adım anlatalım. Bunun için öncelikle malzemeleri tekrar hatırlatalım.

  • 500 gram kıyma (dana döş veya kaburga, 2 kere çekilmiş, az yağlı, sadece kendi yağı)
  • 1,5 yemek kaşığı (13 gram)
  • 1 tatlı kaşığı tuz (10 gram)
  • Servis için domates, yeşil biber, maydanoz, kuru soğan, sumak

Şimdi nasıl yapacağınızı anlatalım.

  • Derince bir kabın içine kıymayı alın. Hafif ıslattığınız bayat ekmek içinin suyunu sıkarak harca ilave edin. Tuzu eklemeyi unutmayın.
  • Harcı 10 dakika kadar tüm malzemeler özleşene kadar yoğurun.
  • Köfte harcını çok kısa bir süre ağzı kapalı dinlendirin. Dinlenme süresi asla 1 saatten fazla sürmemeli.
  • Elinizi hafifçe ıslayın veya yağlayın. Köfte harcından parçalar alın, serçe parmak kalınlığında (1cm), avuç içi büyüklüğünde, yuvarlak değil de uzun köfteler sıkın.
  • Varsa hafif küllenmiş mangalda veya yapışmaz bir tavada köfteleri pişirin. Tavaya köfteleri yerleştirmeden önce tavayı hafifçe yağlamanız yararınıza olacaktır. Köfteler kendilerini tavadan salmaya başladığında diğer yüzlerini de pişirin. Ara ara kontrol edin, istediğiniz kıvama gelene dek yakmadan köfteleri kızartın. Ocak ne çok açık ne de çok kısık olmalıdır.
  • Tavada yeşil biberleri hafif közleyebilirsiniz. Varsa pidenizi tavada ısıtabilirsiniz.
  • Köfteleri servis tabağına alın. Yanına sumaklı maydanozlu soğan salatası hazırlayın. Dilimlenmiş domatesleri, soğan salatasını ve yeşil biberi tabağa yerleştirerek servis edin.
  • İçini açabileceğiniz pide bulabilirseniz pide ile de köftelerinizi ikram edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Milas Köftesi nerede yenir?

milas-köftesi-nerede-yenir

Milas’ın birçok lezzeti coğrafi işaret almış durumda. Bunlardan biri de malum Milas Köftesi. Özellikle yaz aylarında Fethiye, Marmaris, Bodrum taraflarına tatile gidiyorsanız bu sevimli ilçeden geçmek durumda kalabilirsiniz. Tatile başlamadan önce Milas’ta bir mola verip bu eşsiz lezzeti tadabilirsiniz.

Milas Köftesi, başta Milas olmak üzere Marmaris, Bodrum ve Muğla gibi kentlerde yapılmaktadır. Buradaki köftecilere uğrayıp bu lezzeti tadabilirsiniz.

Milas’ta şehir merkezinde, Arasta çarşında ve diğer yol üzeri mekanlarda yiyebilirsiniz. Adalılar Kebap Salonu, Köfteci Nazmi Usta gibi birçok mekanı internetten araştırıp gidebilirsiniz.

Farklı bir cemiyet yemeği keşfetmek istersen Denizli Köftesi yazımızı inceleyin.

Milas köftecileri

Coğrafi işaretli bu köfteyi yapan meşhur Milas köftecileri arasından bazılarını burada sıralayalım:

  • Köfteci Nazmi Usta (23 Nisan Bulvarı, Milas-Söke yolu üstü)
  • Köfteci Alaaddin’in Yeri (23 Nisan Bulvarı, Milas-Söke yolu üstü)
  • Adalılar Kebap Salonu (Hisarbaşı, Arasta)
  • Arastam Köfte Ciğer Kavurma (Hisarbaşı, Arasta)
  • Köfteci Ali&Emin (Hisarbaşı, Arasta)
  • Milas Köfte Diyarı (Barış Caddesi, merkez)
  • Mekan Hanımeli Izgara Salonu (Hisarbaşı)
  • Mis Lezzet Lokantası (Hisarbaşı)
  • Köfteci Ümit Usta (Akdeniz Caddesi, merkez)

Aklınızda bulunsun

Milas Köftesi, coğrafi işaret alarak bir standarda kavuşmuş önemli lezzetlerden biridir. Bu köftenin bir yapılış standardı olsa da serviste ufak tefek usta dokunuşları olabilir. Bazıları için tek porsiyon az gelebileceğinden 1,5 porsiyon istemeniz daha iyi olabilir. Fiyat olarak sipariş vermeden önce güncel menüyü incelemeniz yararınıza olacaktır. İlçenin ciğer, çöp şiş gibi diğer lezzetleri de pekçe sevildiğinden karışık bir porsiyon isteyerek diğer tatlara da bakabilirsiniz. Ekmek arası köfte seviyorsanız ekmek yerine Milas pidesi ile denemeniz yerinde olacaktır. Afiyetle…

 

Kaynaklar:
1. https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/b5a3b358-4c49-45e5-b289-8ae90aed0ba8.pdf
Sorumluluk Reddi:
Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır. Aksi belirtilmedikçe herhangi bir reklam, iş birliği, kesin bilgi ve tavsiye içermez. Tarifi yapmak kişinin kendi sorumluluğundadır. Tariflerde alerjen içerikler olabilir, buna dikkat edilmelidir. Damak tadının kişiden kişiye değişebileceği unutulmamalıdır.


Köftesi.net sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir