Köfteye ekmek yerine ne konur?
Türkiye’de severek tüketilen köftenin yüzlerce çeşidi ve tarifi var. Genel itibarıyla birçok tarifte köfteye ekmek konuyor ama köfteye ekmek yerine ne konur diye merak ediyor olabilirsiniz. Yazımızın devamında bu sorunuza pratik cevaplar bulabilirsiniz.
Köfteye ekmek yani bayat ekmek içi koymak yaygın bir uygulamadır. Ekmek, köfte harcına bağlayıcı olarak eklenir. Kıymanın daha iyi özleşmesini sağlamak amacıyla ilave edilir. Lezzeti artırmak, dağılmayı önlemek, yağ tutumunu sağlamak, küçülmeyi önlemek gibi farklı nedenlerle eklenebilir.
Hem profesyonel mutfakta hem de evlerde köfte hamuruna ekmek içi koyulmaktadır. Özellikle hepimizin severek yediği Anne Köftesi‘nde ekmek, ekmek içi, vazgeçilmez malzemelerden biridir. Annelerimiz genellikle köfteyi çoğaltmak, lezzetlendirmek; kabarık, yumuşak ve şişkin köfteler elde etmek için ekmek kullanılır.
Profesyonel mutfakta da ekmek içi kullanımı söz konusudur. Kasap Köfte tariflerinin birçoğunda ekmek içine rastlanır. Ekmek, özellikle etten gelen yağın köftenin içine hapsolmasını sağlar. Ancak birçok usta tercihini ekmekten yana yapmamakta ve ekmek yerine farklı malzemeler kullanmaktadır. Bunun nedenlerini kısaca açıklayalım:
- Türkiye’de fırınlarda üretilen ekmekler mayalıdır. Mayalı ekmeğin köftede kullanılması, köftenin de mayalanmasına neden olabilir.
- Mayalı ekmek içi nedeniyle köftede ekşime, bozulma veya tat değişikliği olabilir.
- Ekmek ile yapılan köftelerin yemesi güzel olsa da sonradan bazı hassas kişilerde midede yanmaya, şişkinliğe veya hazımsızlığa sebebiyet verebilir.
- Ekmeğin glutenli olması bazı kişilerde alerjen etkiye neden olabilir.
- Tarifte ekmek yerine diğer malzemelere yer verilmesi.
Galeta unu, köftede ekmek yerine sıkça tercih edilir ama galeta unu esasen ekmek temelli bir malzemedir. Yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü tercih edilmeyebilir. Galeta unu, kolayca bulunabilir hatta evdeki bayatlamış ekmeklerden dahi yapılabilir. Ekmeğe göre daha küçük taneli, öğütülmüş, olması yoğurma işlemini kolaylaştırır ve kıymayla daha kolay özleşir.
Un, ekmek yerine tercih edilebilecek malzemelerden biridir. Ancak kullanırken dikkatli olmak ve miktarını iyi ayarlamak gerekir. Aksi takdirde köfte harcını sertleştirebilir.
Özel olarak hazırlanmış mayasız ekmekleri köfte yapımında kullanan şefler ve ustalar vardır. Buradaki amaç mayanın köfteye nüfuz etmesini engellemektir. Etin yağının ve suyun ekmekle köftede kalmasını sağlamaktır.
İrmik ise köfte yapımında ekmek içi yerine kullanılan bir diğer malzemedir. Ekmek kaynaklı ekşime gibi sorunların önüne geçer, köftenin dağılmasını engeller ve nem miktarını dengeler. Böylelikle köfteler daha lezzetli ve sulu olur. İnce çekilmiş irmik kullanımı, daha pürüzsüz köftelerin elde edilmesini sağlar. Bunun için irmik numaralarına (0,1,2,3) dikkat etmek gerekir. 0 ve 1 numara irmik daha ince çekimlidir.
Birçok köfte tarifinde irmik kullanımını görmek mümkün. İrmikle yapılan bazı yöresel ve coğrafi işaretli köfteler şunlardır:
Köfteye ekmek yerine konulabilecek daha fazla malzeme keşfetmek için okumaya devam edin.
Sık sorulan sorulardan kuzu kıymadan köfte olur mu cevabımızı da inceleyebilirsiniz.
Köfteye ekmek içi yerine ne konur?
Her ustanın kendine göre bir lezzet sırrı vardır ama profesyonel mutfaklarda köfte harcına genellikle kıymanın %5 ila 10’u oranında ekmek içi konur. Birçok usta, etin lezzetinin tam alınabilmesi için ekmeksiz köfte yapmayı tercih eder veya alternatif malzemeler koyar. Köfteye ekmek içi yerine konulabilecek malzemelere kısa kısa bakalım.
- Galeta unu: Bayatlamış ekmeklerden yapılır. Hazır alınabileceği gibi evde de yapılabilir. İnce yapısı nedeniyle köfteye çabuk karışır. Ev yapımı Anne Köftesi’nde galeta unu kullanılabilir.
- Un: Bazı köfte tarifleri un kullanılmasını gerektirir. Un kullanırken dikkatli ve ölçülü olmak gerekir. Örneğin Salihli Odun Köfte yapımında un tercih edilir.
- Mısır unu: Beyaz un yerine mısır unu tercih edilebilir. Örneğin Düzce Köftesi’nde mısır unu kullanılır.
- Bulgur: Anadolu’da özellikle köfteli yemek tariflerinde ekmek yerine ince bulgur tercih edilir. Bulgur Köftesi, Harput Köftesi örnek olarak verilebilir.
- İrmik: İrmik esasen birçok köftenin sırrıdır. Lezzetli ve dağılmayan bir köfte yapmak için ince çekilmiş irmik kullanılabilir. Ödemiş Köftesi, irmiğin kullanıldığı en güzel köftelerden biridir.
- Patates: Haşlanmış patatesi ekmek yerine eklemek mümkün veya ekmek miktarını azaltıp rendelenmiş patatesten köfte yapılabilir. Kıbrıs Köftesi, ilk akla gelen patates ilave edilmiş köfte ancak bu köftede de bir miktar ekmek kullanılır.
- Pirinç: Bazı köfteli yemek tariflerde ekmekten ziyade pirinç tercih edilir. Özellikle Sulu Köfte Yemeği yapılacaksa pirinç kullanımı yaygındır. Tarife göre çiğ veya haşlanmış pirinç tercih edilebilir.
- Yulaf ezmesi: Özellikle köftenin besin değerini artırmak isteyenler ekmek yerine lif bakımından zengin olan yulaf ezmesini kullanabilir. Öğütülmüş yulaf ezmesi kıymayla daha hızlı özleşecektir.
- Çeşitli tahıllar: Nohut ve mercimek gibi tahıllar haşlanarak veya ezilerek tercih edilebilir. Nohudun temel taşı olduğu Falafel (Nohut Köftesi) ve Kıymalı Mercimek Köftesi ilk akla gelen köftelerdir.
- Çeşitli sebzeler: Köftenin besin değerini artırmak isteyenler, diyet yapanlar veya gluten alerjisi olanlar havuç, kabak gibi sebzeleri tercih edebilir.
Kaynaklar:
Çeşitli kaynaklardan derleme yapılmıştır.
Sorumluluk Reddi:
Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir reklam, iş birliği, kesin bilgi ve tavsiye içermez. İçeriği uygulamak kişinin kendi sorumluluğundadır. Tariflerde alerjen içerikler olabilir, buna dikkat edilmelidir. Damak tadının kişiden kişiye değişebileceği unutulmamalıdır.
Köftesi.net sitesinden daha fazla şey keşfedin
Yeni yazıların e-postanıza gönderilmesi için abone olun.
Bir yanıt yazın